Project

De Vrije Watering is een groene strook tussen het brede water van de Watering en de wijk Poelenburg. Hier is ruimte voor individuele (PO) en collectieve (CPO) zelfbouw. Beide opties zorgen voor een unieke vrijheid bij het ontwerpen en inrichten van jouw woning.

Voor de locatie is een verkaveling gemaakt, met nog veel keuzevrijheid. Er zijn vier kavels voor een vrijstaande zelfbouwwoning. De overige woningen worden in rijtjes gerealiseerd op kavels tot 25 meter diep. Hier kun je kiezen om alleen je zelfbouwwoning te realiseren of in een groep, een collectieve aanpak. Bij CPO bepalen de kopers zelf uit hoeveel woningen de rijtjes bestaan. Binnen de grenzen van het Kavelpaspoort kan elke woning in een rij zijn eigen ontwerp krijgen.

Hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit:

Collectieve zelfbouw (CPO)

Bij collectieve zelfbouw (ook wel bekend als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO) ben je samen met je buren opdrachtgever. Gezamenlijk denk je na over het ontwerp van jullie woonblok. En dat biedt voordelen. Je kunt kosten besparen door samen een architect of aannemer te kiezen en in één keer alle woningen – die onderling verschillen – te laten bouwen. Dit is goedkoper én kost minder tijd. Bij dit alles is goede begeleiding van groot belang, ook daarvoor kiezen jullie gezamenlijk voor een goede bouwbegeleider. Als collectief richt je een vereniging of coöperatie op, die de grond koopt en de opdrachtgever is voor de aannemer en de verschillende adviseurs. Bijkomend voordeel: je kent je buren al ver voordat je naast elkaar komt te wonen!

Individuele zelfbouw (PO)

Met individuele zelfbouw heb je de volledige vrijheid om de hand te leggen aan het ontwerp van je woning. Je koopt als particulier zelf een kavel en hebt daarna de vrijheid om te bepalen met welke architect en aannemer je samen gaat werken. Bij individuele zelfbouw ben je helemaal zelf opdrachtgever en staan jouw wensen centraal. Uiteindelijk levert dit een woning op waar elke vierkante meter je in je wensen voorziet. Een kleiner kavel of juist een ruimere woning, met individuele zelfbouw kan iedereen in zijn woonbehoefte worden voorzien. Dit kan bij De Vrije Watering voor een vrije kavel of een geschakelde kavel. Bij dit laatste is afstemming met je buren wel noodzakelijk, jullie delen immers een muur.

 

Een projectmanager, coördinator zelfbouw en een stedenbouwkundige zullen zowel individuele bouwers als bouwgroepen bijstaan, in het zogeheten “supervisieteam” en adviseren om het project in goede banen te leiden. Door CPO en PO ontstaat er een woningaanzicht die divers en uniek is draagt bij aan het eigen karakter dat De Vrije Watering zal krijgen.

Handige links