Locatie

De Vrije Watering is een groene strook tussen het brede water van de Watering en de wijk Poelenburg. Het is een centrale plek met voorzieningen en tegelijkertijd een buurt met een groen aanzicht en aanliggend water. In de nabije omgeving vind je diverse sportverenigingen, scholen, supermarkten en andere winkels. Poelenburg is een wijk in verandering en een van de groenste van Zaanstad. Diverse parken en het centrum van Zaandam liggen om de hoek.

Groene en autoluwe buurt

De Vrije Watering ontleent zijn naam vanzelfsprekend aan het aanliggende water, wat zorgt voor een vrij en groen uitzicht vanuit de woningen. De Watering zorgt voor een inclusieve en groene buurt. Bij de openbare oever kan gezwommen worden, varen bootjes langs en kan een hengel worden uitgegooid. Om de Watering en het omliggende groen te integreren in de buurt en toegankelijk te maken, is besloten om de oever open te houden en de straten haaks op het water te ontwikkelen. Op twee plekken wordt het water doorgetrokken tot aan de straat Poelenburg. Dit zorgt voor een buurt met een ruimtelijk aanzicht waar de natuur naar binnen treedt. Doordat auto’s alleen aan de zuidzijde het gebied binnen komen zal er geen sprake zijn van doorgaand verkeer en een autoluw gebied ontstaan. De straatjes worden ontworpen zodat buiten spelen, parkeren en groen gecombineerd worden.

Centrale ligging

Aan de Watering zijn onder andere kanovereniging de geuzen en de Sultan Ahmet Moskee gelegen, wat zorgt voor een bedrijvige wijk waar altijd wat te doen is. Het Darwinpark is op loopafstand. Hier kan gewandeld worden langs kunstwerken en het park huist onder andere het Natuurmuseum E. Heimans en een stadsboerderij. De Vrije Watering ligt zeer centraal en vlakbij de A8. Grotere steden als Haarlem, Schiphol en Amsterdam zijn goed te bereiken. En met de fiets sta je binnen 10 minuten op het treinstation van Zaandam. Ook het hippe NDSM-werf in Amsterdam ligt binnen handbereik.

Wonen tussen
water en groen